Reklama

Na 4 porcje:

Reklama
  • jajko
  • koperek
  • 2 camemberty (twarde)
  • 1/2 szklanki tartej bułki
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 kg śliwek
  • łyżeczka oregano
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
Reklama

Jajko roztrzep widelcem. Koperek umyj, osusz i posiekaj. Ser przekrój na pół, panieruj w jajku i tartej bułce. Usmaż z każdej strony na złoty kolor na oliwie zmieszanej z masłem. Umyj śliwki, osusz je, przekrój na pół i wyjmij pestki. Czosnek obierz i wyciśnij przez praskę. W usmażonym serze zrób kieszonkę, włóż w nią śliwki, odrobinę czosnku, koperek, listki oregano, sól i pieprz do smaku. Duś faszerowany śliwkami camembert 4-5 minut. Podawaj od razu - ser musi być gorący i chrupiący. To świetna przekąska, a nawet małe danie kolacyjne (np. z surówką).

Reklama
Reklama
Reklama