Caesar Salad wg Pawła Lorocha
Od kilkudziesięciu lat sałatka Caesar stanowi jedno z ulubionych dań ludzkości. Niestety, ta lekka, wyrazista i zupełnie niebanalna kompozycja liści i sosu bywa często w polskich restauracjach niepotrzebnie zakłócana zbędnymi dodatkami (pomidory, ogórki), a w roli sosu haniebnie występuje przemysłowy, butelkowany ersatz. Precz z podróbkami, czas na oryginał!
- Claudia
PORCJA: 571 kcal
PRZYGOTOWANIE: 20 minut
NA 4 PORCJE:
- głowa sałaty rzymskiej
- jajo
- 8 łyżek oliwy
- ząbek czosnku
- 2 łyżki octu winnego
- sok z małej cytryny
- 4–6 filecików anchois
- 150 g parmezanu
- 4 piersi kurczaka
- 4 kromki pieczywa tostowego
- masło
- sól
- pieprz
Liście sałaty umyj, osusz i poszarp palcami na kawałki. W garnuszku zagotuj wodę i włóż do niej delikatnie jajo. Dokładnie po 60 sekundach wyjmij je z garnka, ostudź, po czym wybij do zakręca- nego słoika. Dodaj posiekany ząbek czosnku, sok z cytryny, kilka łyżek octu winnego i bardzo drobno pokrojone anchois. Dopraw solą i pieprzem. Zakręć słoik, po czym wytrzęś w nim sos na gładko. Obieraczką do jarzyn zestrugaj płatki z parmezanu. Piersi kurczaka wysmaruj solą, pieprzem i oliwą, po czym zgrilluj je na żeliwnej patelni. Kromki pieczywa tostowego posmaruj masłem, potnij nożem w kostkę i zrumień na patelni. W dużej misie wymieszaj liście z sosem, rozłóż na porcje, każdą obłóż pociętą w paski piersią kurczaka, posyp płatkami parmezanu i grzankami.