Bułka z szynką
Przygotowanie: 20 minut
Porcja: 300 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 20.03.2005, 15:41
Reklama
Składniki na 4 porcje
Reklama
- mała bułka wrocławska
- 1/2 ogórka
- 2 pomidory
- strąk żółtej papryki
- 4 liście zielonej sałaty
- 4 plasterki kiełbasy szynkowej
- 15 dag sera typu feta
- ząbek czosnku
- łyżka jogurtu naturalnego
- 3 łyżki masła
- sól, pieprz, zioła greckie lub prowansalskie
Reklama
Czosnek obrać, rozgnieść. 5 dag sera feta utrzeć z jogurtem i czosnkiem. Masło utrzeć z łyżką ziół greckich.
Bułkę pokroić ukośnie na 8 kromek. 4 posmarować serem z jogurtem, a 4 masłem z ziołami greckimi.
Sałatę umyć i osuszyć. Pozostałe warzywa umyć. Paprykę oczyścić z pestek, pokroić w słupki. Pomidory i ogórek pokroić w plasterki.
Na kromkach posmarowanych masłem ziołowym ułożyć kolejno po liściu sałaty, plasterku szynkowej oraz po kilka kawałków papryki.
Następnie rozłożyć po kilka plasterków ogórka i pomidora, oprószyć je solą, pieprzem i ziołami oraz posypać pokruszonym serem feta.
Całość przykryć kromkami bułki posmarowanymi serem feta z jogurtem.
Reklama
Reklama
Reklama