Bułeczki drożdżowe
Przygotowanie: 20 minut
Oczekiwanie: 1 godzina 30 minut
Pieczenie: 15 minut
Sztuka: 280 kcal
Składniki na 12 sztuk
- Moje Gotowanie
● 1 i 1/2 szklanki (25 dag) mąki
● sól
● 2 łyżki cukru pudru
● 2 dag drożdży
● 50 ml mleka
● 4 jajka
● 12 dag masła
● 20 dag Nutelli
● tłuszcz do foremek
Mąkę przesiać do miski, wymieszać ze szczyptą solą i cukrem. Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem. W środku mąki zrobić wgłębienie, wlać zaczyn, dodać 3 jajka.
Połączyć wszystkie składniki i zagniatać ciasto 5 min, aż będziegładkie i elastyczne. Dodawać po kawałku masła i wgniatać, aby się połączyło z ciastem. Gdy pojawią się bąbelki, owinąć ciasto folią i wstawić na 1 godzinę do lodówki.
12 foremek do babeczek wysmarować tłuszczem i ułożyć na blasze. Ciasto podzielić na 12 porcji. Uformować krążki. Na każdy nałożyć Nutellę i skleić, formując kulkę.
Włożyć do foremek sklejeniem do dołu. Zostawić w ciepłym miejscu na 30 min, aż podwoją objętość.
Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec 15 min w temp. 200°C. Lekko wystudzić, podawać ciepłe.