Bukiet sałat z grzankami
Porcja: 193 kcal
Przygotowanie: 15 minut
Smażenie: 5 minut
- Moje Gotowanie
Dla 4 osób
- po połowie główki sałaty radiccio i strzępiastej
- 4 dymki
- 2 ząbki czosnku
- 7 łyżek oleju
- sok z cytryny
- łyżeczka musztardy
- sól, pieprz
- 6 kromek bułki paryskiej
Bułkę pokroić na kawałki. Podsmażyć na 2 łyżkach oleju z obu stron na złoty kolor. Sałatę opłukać i starannie osączyć. Podrzeć na mniejsze kawałki. Czosnek obrać. Przekroić na pół. Przekrojonym czosnkiem posmarować wnętrze dużej salaterki. Ułożyć w niej sałatę. Skropić sokiem z cytryny. Dymkę obrać, opłukać. Białe główki odciąć. Przekroić na ćwiartki. Podsmażyć na 2 łyżkach rozgrzanego oleju. Ułożyć na sałacie. Pozostały olej wymieszać z musztardą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Sosem skropić sałatkę. Posypać grzankami.
Nasza rada
Na sałatkę nadaje się każda sałata, można też użyć cykorii. Smak potrawy dodatkowo wzbogaci posiekany szczypiorek z dymki. Bułkę przed pokrojeniem i podsmażeniem można lekko posmarować masłem i posypać solą czosnkową lub selerową.