Budyń z wiśniami
Ten budyń zrobisz sama. Palce lizać!
- Naj
Opublikowano: 12.08.2010, 05:30
Reklama
1/2 l mleka
po łyżce mąki ziemniaczanej i pszennej
łyżeczka masła
10 dag cukru
30 dag wiśni
listki mięty
[adsense]
W 1/3 szklanki mleka dokładnie rozmieszaj obie mąki, masło i połowę cukru. Resztę mleka zagotuj. Na gotujące mleko wolno wlewaj – cały czas mieszając – mieszankę mleczną. Mieszaj chwilę na małym ogniu, aż powstanie dość gęsta, jednolita masa. Wiśnie opłucz, wypestkuj, osącz. Zasyp w rondelku resztą cukru, duś na małym ogniu, aż owoce się zeszklą, a cukier całkowicie się rozpuści. Szklane pucharki opłucz zimną wodą, napełnij do połowy budyniem. Na wierzchu ułóż porcję wiśni w cukrze. Udekoruj listkiem mięty.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama