Reklama
  • 10 dag ugotowanej soi
  • 1/2 bagietki
  • 1/3 l mleka
  • 3 jajka
  • 3-4 łyżki kaszki manny
  • 10 dag cukru
  • cukier waniliowy
  • 3 łyżki margaryny
  • kilka kropli aromatu migdałowego
Reklama

Ugotowaną bez soli soję zmiel (zanim ostygnie). Bagietkę pokrój na kawałki, namocz w mleku, odciśnij i także przepuść przez maszynkę. Połącz soję z bułką, dodaj cukier, cukier waniliowy, jajko, 2 żółtka, stopioną margarynę, kaszkę mannę i aromat migdałowy. Wszystko dokładnie wymieszaj. Po kilku minutach, kiedy kaszka napęcznieje, delikatnie domieszaj pianę z ubitych białek. Masę przełóż do natłuszczonej formy budyniowej, szczelnie zamknij. Umieść w większym garnku, napełnionym gorącą wodą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Gotuj 50-60 min. Wyjmij ostrożnie, podawaj z sokiem.

Reklama
Reklama
Reklama