Budyń z soi
- Naj
Opublikowano: 02.03.2007, 17:53
Reklama
- 10 dag ugotowanej soi
- 1/2 bagietki
- 1/3 l mleka
- 3 jajka
- 3-4 łyżki kaszki manny
- 10 dag cukru
- cukier waniliowy
- 3 łyżki margaryny
- kilka kropli aromatu migdałowego
Reklama
Ugotowaną bez soli soję zmiel (zanim ostygnie). Bagietkę pokrój na kawałki, namocz w mleku, odciśnij i także przepuść przez maszynkę. Połącz soję z bułką, dodaj cukier, cukier waniliowy, jajko, 2 żółtka, stopioną margarynę, kaszkę mannę i aromat migdałowy. Wszystko dokładnie wymieszaj. Po kilku minutach, kiedy kaszka napęcznieje, delikatnie domieszaj pianę z ubitych białek. Masę przełóż do natłuszczonej formy budyniowej, szczelnie zamknij. Umieść w większym garnku, napełnionym gorącą wodą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Gotuj 50-60 min. Wyjmij ostrożnie, podawaj z sokiem.
Reklama
Reklama
Reklama