Brzoskwiniowo-jogurtowy koktajl
Porcja: 375 kcal
Przygotowanie: 35 minut
- Moje Gotowanie
Dla 4 osób
- puszka brzoskwiń
- cukier puder
- opakowanie cukru waniliowego
- 300 ml jogurtu naturalnego
- 250 g mleka
- sok z cytryny
- 2 łyżki kolorowej posypki
Brzoskwinie wyjąć z puszki. Opłukać. Każdy owoc naciąć na krzyż, a następnie na kilka sekund włożyć do gotującej się wody. Wyjąć i przelać zimną wodą. Starannie osączyć. Brzoskwinie obrać. Zmiksować razem z cukrem waniliowym. Połączyć z jogurtem, mlekiem, 3-4 łyżkami zalewy z owoców i dalej chwilę miksować. Można ewentualnie doprawić do smaku cukrem pudrem. Na talerzyk wlać sok z cytryny, na drugi talerzyk wsypać posypkę. Brzegi 4 szklanek zamoczyć najpierw w soku cytrynowym, a potem w posypce. Szklanki z dekoracją odstawić na 30 minut, aż posypka dobrze przylgnie do szkła. Do udekorowanych szklanek rozlać napój. Podawać z grubą słomką.
Nasza rada
Do przyrządzania koktajlu można użyć również mrożonych owoców (truskawek, malin, porzeczek, śliwek), które lekko rozmrażamy, a następnie miksujemy z cukrem i łączymy z mlekiem i jogurtem, ewentualnie kefirem.