Brzoskwiniowa pascha
Przygotowanie: 30 minut
Oczekiwanie: 8 godzin
Porcja: 420 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 20.03.2005, 15:08
Reklama
Składniki na 12 porcji
Reklama
- 1 kg białego tłustego sera
- 5 żółtek
- szklanka cukru pudru
- kostka masła
- szklanka kremówki
- aromat pomarańczowy
- 10 dag rodzynek
- puszka brzoskwiń
Reklama
Biały ser zemleć. Rodzynki sparzyć. Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Kremówkę podgrzać, dodać kogel-mogel. Ucierać na parze, aż zgęstnieje.
Dodać ser, miękkie masło, kilka kropli aromatu, zmiksować. Brzoskwinie osączyć, 4 połówki odłożyć, resztę pokroić w kostkę i z rodzynkami dołożyć do masy.
Nałożyć ją do doniczki (nowej i wyparzonej) wyłożonej gazą. Lekko ugnieść, obciążyć od góry talerzykiem. Doniczkę umieścić w większym naczyniu tak, by mogła skapywać woda.
Wstawić na ok. 8 godzin do lodówki. Wyjąć na talerz (jak babkę z piasku), udekorować odłożonymi brzoskwiniami.
Reklama
Reklama
Reklama