Brzoskwinie w kremie
Słodka pyszność brzoskwiniowa to propozycja Karola Strasburgera na wielkanocny deser. Porcja: 270 kcal Przygotowanie: 30 minut Na 4 porcje
- Claudia
Opublikowano: 14.04.2009, 09:00
Reklama
- 6 dorodnych brzoskwiń
- 3 żółtka ? 2 łyżki cukru
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki śmietanki 12%
- 1/2 laski wanilii
- kieliszek białego wytrawnego wina
Reklama
Brzoskwinie umyć, osuszyć, każdą zawinąć w odpowiednio przycięty kawałek folii aluminiowej i piec 15 minut w 200°C. Obrać i przepołowić, usunąć pestki.
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną. Wlać, stale mieszając, do śmietanki zagotowanej z wydrążoną wanilią. Doprawić winem. Brzoskwinie ułożyć w szklanej salaterce i zalać ostudzonym sosem.
Reklama
Przepis według pomysłu Karola Strasburgera
Reklama
Reklama
Reklama