Reklama

PORCJA: 275 kcal
PRZYGOTOWANIE: 15 minut
NA 4 PORCJE:
● 2–3 duże pomidory
● 1–2 ząbki czosnku
● garść orzeszków piniowych lub pestek dyni
● kilka oliwek
● 8 kromek ciabaty lub pszennego chleba
● 2 łyżki oliwy
● 2–3 gałązki świeżego tymianku
● sól
● pieprz
Pomidory sparzyć, obrać, usunąć pestki i sok. Miąższ pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać, posiekać lub przepuścić przez praskę. Orzeszki czy pestki podprażyć na suchej patelni. Pomidory wymieszać z czosnkiem, orzeszkami i oliwkami. Kromki pieczywa skropić oliwą. Grillować albo podsmażyć na patelni. Obłożyć je pomidorami z dodatkami. Oprószyć solą, pieprzem, ozdobić tymiankiem. Podawać od razu.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama