Bruschetta na razowym chlebie
Bruschetta to chrupiąca przystawka rodem z Włoch. W wersji z pomidorami jest najlepsza.
- Claudia
Opublikowano: 09.09.2014, 07:23
Reklama
Porcja: 177 kcal
Przygotowanie: 25 minut
Na 4 porcje
Reklama
- 4 dojrzałe pomidory
- szklanka czarnych oliwek bez pestek
- garść kaparów
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- łyżeczka posiekanego świeżego oregano
- pełnoziarniste pieczywo
- sól
- pieprz
Reklama
Pomidory sparzyć, obrać, usunąć pestki. Miąższ posiekać. Oliwki pokroić w plasterki. Kapary posiekać. Czosnek obrać, przepuścić przez praskę. Pomidory wymieszać z kaparami, 2 łyżkami oliwy, połową czosnku, solą, pieprzem i oregano. Chleb pokroić w kromki. Natrzeć resztą czosnku, ułożyć na pokrytej papierem do pieczenia blasze. Skropić oliwą. Piec ok. 8 minut w 180°C. Obłożyć pomidorami z dodatkami. Zaraz podawać.
Reklama
Reklama
Reklama