Reklama

Składniki na 8 porcji:

Reklama
  • 20 dag gorzkiej czekolady (2 tabliczki)
  • 10 dag masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 10 dag mąki
  • opakowanie polewy czekoladowej
Reklama

Czekoladę połamać, stopić w kąpieli wodnej razem z 2 łyżkami masła. Dodać resztę masła i cukier, dokładnie wymieszać. Żółtka oddzielić od białek, mieszając dodawać do masy czekoladowej na przemian z mąką. Białka ubić na sztywno, dodać do masy, delikatnie wymieszać. Prostokątną formę (najlepiej o wymiarach 20x24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto. Wstawić do zimnego piekarnika, piec ok. 45 minut w temp. 180°C, aż ciasto będzie twarde z wierzchu i wilgotne wewnątrz (sprawdzić wykałaczką). Wyjąć, ostudzić. Polewę przygotować wg przepisu na opakowaniu, posmarować ciasto, odstawić do stwardnienia. Podawac pokrojone na kawałki.

Reklama
Reklama
Reklama