Brownies
Przygotowanie: 30 minut
Pieczenie: ok. 45 minut
Porcja: 430 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 10.10.2006, 08:58
Reklama
Składniki na 8 porcji:
Reklama
- 20 dag gorzkiej czekolady (2 tabliczki)
- 10 dag masła
- 2/3 szklanki cukru
- 4 jajka
- 10 dag mąki
- opakowanie polewy czekoladowej
Reklama
Czekoladę połamać, stopić w kąpieli wodnej razem z 2 łyżkami masła. Dodać resztę masła i cukier, dokładnie wymieszać. Żółtka oddzielić od białek, mieszając dodawać do masy czekoladowej na przemian z mąką. Białka ubić na sztywno, dodać do masy, delikatnie wymieszać. Prostokątną formę (najlepiej o wymiarach 20x24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto. Wstawić do zimnego piekarnika, piec ok. 45 minut w temp. 180°C, aż ciasto będzie twarde z wierzchu i wilgotne wewnątrz (sprawdzić wykałaczką). Wyjąć, ostudzić. Polewę przygotować wg przepisu na opakowaniu, posmarować ciasto, odstawić do stwardnienia. Podawac pokrojone na kawałki.
Reklama
Reklama
Reklama