Bożonarodzeniowe ciasteczka - idealne do zimowej herbatki, na choinkę i na prezent
Święta tuż tuż! Czas na wypieki! Zobacz przepis na pyszne bożonarodzeniowe ciasteczka. Wykonanie ich zajmie ci chwilę, a smak? W mgnieniu oka przeniesiesz się do bajecznych Świąt z czasów dzieciństwa!
- Redakcja
Składniki na bożonarodzeniowe ciasteczka:
- 1,5 szklanki mąki
- 2 żółtka
- 3/4 szklanki cukru
- pół kostki masła
- opakowanie cukru waniliowego
- pisaki z kolorowym lukrem do ozdoby ciasteczek
- trzy łyżki cukru pudru, sok wyciśniety z połowy cytryny - na lukier
- foremki do wycinania ciastek w świąteczne wzory
Sposób przygotowania ciasteczek:
Robienie bożonarodzeniowych ciasteczek zaczynamy od tego, że mąkę, żółtka, cukier, cukier waniliowy i masło wkładamy do jednego naczynia, wszystkie składniki ugniatamy dokładnie. Kule z ciasta wkładamy do lodówki na godzinę, po tym czasie wykładamy na stolnicę, podsypujemy mąką i wałkujemy. Z cienko rozwałkowanego ciasta wycinamy ciasteczka. Układamy na pergaminie i pieczemy 15 minut w około 180 stopniach.
Jak zrobić lukier na bożonarodzeniowe ciasteczka?
Lukier przygotowujemy z cukru pudru i soku z cytryny. Oba składniki mieszamy ze sobą. Gotowe ciastka zdobimy białym lukrem i lukrem z pisaków. Smacznego!
Zobacz też:
5 najlepszych przepisów na świąteczne pierniczki
Piękne i pyszne - pierniczki z szybkami
Pierniczki na Boże Narodzenie - moc inspiracji z Instagrama