Reklama

● 4 udka kurczaka
● młoda włoszczyzna
● kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
● 2 pęczki botwinki
● sól
● pieprz
● cukier
● sok z cytryny
● łyżka koncentratu z buraków
● 1/2 szklanki śmietany 22%
● po 2 łyżki posiekanego koperku, szczypiorku i natki
● 4 jajka na twardo
Mięso umyj, zalej 1,5 l zimnej wody, zagotuj, zszumuj. Dodaj oczyszczoną i pokrojoną włoszczyznę, pieprz i ziele angielskie, gotuj 15 min. Przecedź (mięso i połowę warzyw odłóż do jutrzejszych kotletów), zagotuj. Botwinkę (listki i buraczki) umyj, poszatkuj, wrzuć do wrzącego wywaru. Gotuj 10 min. Przypraw solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny i koncentratem z buraków. Dodaj śmietanę i posiekaną zieleninę, wymieszaj. Rozlej do miseczek, udekoruj ćwiartkami jajek. NASZA RADA: Do botwinki pasują młode ziemniaczki z wody, polane masłem i grubo posypane koperkiem. W gorące dni schłodzoną w lodówce botwinkę podawaj jako chłodnik. Możesz ugotować ją bez mięsa.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama