Boczek z czosnkiem i imbirem
Przepis na boczek z czosnkiem i imbirem. Dla miłośników tradycyjnych potraw.
- Naj
Opublikowano: 06.04.2010, 10:30
Reklama
● boczek (ok. 1 kg)
● 6–8 ząbków czosnku
● 2 łyżki soli
● łyżeczka imbiru
● olej
● 4 łyżki sosu sojowego
● łyżka miodu
[adsense]
Boczek opłucz, osusz, natnij skórę w kwadraty. Czosnek przepuść przez maszynkę, rozetrzyj z solą i imbirem. Natrzyj masą boczek, zawiń w folię i pozostaw na noc w lodówce. Zagotuj wodę w garnku, włóż boczek (tak, by mięso było tylko przykryte), gotuj 5 min. Odsącz. Nagrzej piekarnik do temp. 200OC. Ruszt piekarnika posmaruj olejem, ułóż boczek skórą do dołu, piecz 45 min. Zmniejsz temperaturę, wyjmij boczek, obróć go, posmaruj sosem sojowym wymieszanym z miodem i piecz jeszcze 40–45 min (skórka ma być chrupiąca i przyrumieniona).
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama