Bób a la Algavre
Przygotowanie: 45 minut
Porcja: 320 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 30.03.2005, 12:20
Reklama
Składniki na 6 porcji
Reklama
- 80 dag wyłuskanego bobu (może być mrożony)
- 2 ząbki czosnku
- 15 dag kaszanki
- 15 dag kiełbasy wieprzowej
- 15 dag boczku
- 4 łyżki oliwy
- świeży szczypiorek, natka, kolendra do dekoracji
- sól, pieprz
Reklama
Bób dobrze opłukać, osączyć. Wrzucić do niewielkiej ilości wody, posolić. Gotować około 8 minut, odcedzić. Czosnek obrać i posiekać. Kiełbasę i kaszankę pokroić na plasterki, boczek w paski.
Połowę oliwy rozgrzać na patelni, zrumienić czosnek. Dodać bób, wlać niewielką ilość wody, przykryć, dusić do miękkości.
Resztę oliwy rozgrzać na patelni, przesmażyć kiełbasę, kaszankę i boczek. Dodać do bobu, wymieszać, chwilę dusić. Przed podaniem posypać zieleniną i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
Reklama
Reklama
Reklama