Błyskawiczne warzywa w jajku
Czas: 20 minut
Kaloryczność: 280 kcal
Ilość porcji: 4
- Naj
Opublikowano: 14.10.2008, 07:13
Reklama
SKŁADNIKI:
Reklama
- po 30 dag brokułów, cukinii i pieczarek
- 3 jajka
- sól, pieprz
- 2 łyżki bułki tartej
- łyżeczka suszonej bazylii
- olej
- kilka gałązek świeżego majeranku
Warzywa i pieczarki oczyść, opłucz i podziel na mniejsze kawałki. Jajka rozmąć z suszoną bazylią oraz solą i pieprzem do smaku, wymieszaj z tarta bułka i niewielką ilością wody. Warzywa wrzuć na rozgrzany olej, smaż mieszając, aż się zrumienia. Zalej jajkiem i smaż jeszcze chwilę, aż masa sie zetnie. Podawaj z ryżem na sypko i zielonym groszkiem, udekorowane swieżym majerankiem.
NASZA RADA:
Reklama
Aby potrawa była bardziej syta, mozesz dodac do jajek starty żółty ser. Tak przygotowane warzywa są też świetnym dodatkiem do mięs i ryb. Aby zaostrzyć ich smak, zamiast wody dolej do jajek jasnego piwa oraz użyj większej ilości przypraw.
Reklama
Reklama
Reklama