Reklama

● 3 dag drożdży
● 1/2 l mleka
● po 25 dag maki pszennej i gryczanej
● 2 łyżki masła
● 1/2 łyżeczki soli
● 2 łyżeczki cukru
● 3 jajka
● olej do smażenia
● 15 dag plastrów wędzonego łososia
● sok z cytryny
● koperek
Drożdże wymieszaj z 1/2 ciepłego mleka i 1/2 pszennej mąki. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia. Kiedy podwoją objętość, dodaj stopione masło, sól i cukier, a potem utarte żółtka. Wyrabiaj ciasto stopniowo, dodając resztę mąki pszennej, mleka i mąkę gryczaną. Gładkie ciasto odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość). Delikatnie połącz z pianą z białek. Na gorącą, posmarowaną olejem patelnię kładź łyżką małe placki. Smaż z obu stron na złoty kolor. Odsącz bliny na papierowych ręcznikach. Ułóż na każdym zwinięty plaster łososia, skrop sokiem z cytryny. Udekoruj koperkiem.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama