Bliny - przekąska na sposób rosyjski
Tym sławnym na całym świecie daniem zabłyśniesz zarówno podczas przyjęcia, jak i podając je na zwykły obiad. Bliny tradycyjnie serwuje się z czarnym kawiorem astrachańskim, ale wyśmienicie smakują także ze skromniejszymi dodatkami: wędzonym łososiem lub śmietaną.
- Claudia
Porcja: 550 kcal
Przygotowanie: 25 minut
Smażenie: 20 minut
Na 24 sztuki:
300 ml mleka
300 g mąki pszennej
20 g drożdży
2 jajka
łyżeczka cukru
łyżka rozpuszczonego masła
sól
tłuszcz do smażenia Dodatki:
kwaśna śmietana
plasterki wędzonego łososia
kawior
koperek Sposób przygotowania potrawy
1. Mąkę przesiać przez sito do miski. Drożdże rozkruszyć, posypać cukrem. Gdy się rozpuszczą, całość wymieszać i dodać do mąki. Oprószyć z wierzchu warstwą mąki. Miskę wraz z zawartością przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
2. Gdy wierzch na warstwie mąki zacznie pękać, wlać mleko i dodać kolejne składniki: żółtka, pianę z białek, masło, szczyptę soli. Cały czas mieszać, tak by uzyskać cias- to o konsystencji gęstej śmietany. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce.
3. Gdy ciasto podrośnie, na patelni rozgrzać tłuszcz. Łyżką formować małe placuszki i smażyć je z obu stron na złoty kolor. Usmażone odkładać do ciepłego piekarnika.
4. Śmietanę schłodzić i lekko ubić ze szczyptą soli. Bliny rozłożyć na talerze. Każdy placuszek udekorować kleksem śmietany, plasterkiem wędzonego łososia, porcją kawioru i gałązką koperku. Nasza rada
Bliny w wersji klasycznej przyrządza się z mąki pszennej i gryczanej (wymieszanych w proporcji pół na pół). Mąkę gryczaną można kupić w sklepie ze zdrową żywnością (0,5 kg - ok. 5 zł).
Smacznym dodatkiem do blinów będzie również pasta kawiorowa (150 g - ok. 10 zł).
1 z 1
415