Bitki wołowe po śląsku
Kuchnia polska to nie tylko tradycja, ale rónież doskonały smak. Oto przepis na bitki wołowe po śląsku.
- Claudia
Porcja: 445 kcal
Przygotowanie: 45 minut
Na 6 porcji
- 1 kg wołowiny na bitki
- 1–2 łyżki ostrej musztardy
- ok. 400 g wędzonego boczku
- kilka kiszonych ogórków
- 2–3 duże cebule
- 2 łyżki masła klarowanego
- 2 szklanki wywaru wołowego lub warzywnego
- mielony jałowiec
- kubeczek śmietany 18%
- sól
- pieprz
Mięso opłukać, pokroić na plastry o grubości 2 cm. Rozbić je cienko między dwoma płatami folii. Oprószyć solą i pieprzem. Posmarować z jednej strony musztardą i odstawić na 30 minut. Boczek pokroić na plastry, tak by wypadało po 2 plastry na bitkę. Ogórki pokroić w paseczki, cebule obrać, drobno posiekać. Po 2 plastry boczku ułożyć na każdym plastrze mięsa. Obłożyć paseczkami ogórka i częścią cebuli. Zrolować, spiąć wykałaczkami lub związać nicią kuchenną.
Bitki zrumienić na maśle. Przełożyć do rondla, dodać resztę posiekanej cebuli, wlać wywar ewentualnie wymieszany z wodą (płynu powinno być tyle, by zakrywał mięso), dodać jałowiec, sól i pieprz do smaku. Dusić ok. 2 godzin. Do mięsa dodać śmietanę. Wymieszać. Podawać z kluskami śląskimi i czerwoną kapustą.