Bitki cielęce w papilotach
Przygotowanie: 45 min, kaloryczność: 260 kcal, dla 4 osób
- Naj
● 2 puszki białej fasoli
● puszka pomidorów bez skóry w zalewie
● 6 suszonych pomidorów
● sól
● pieprz
● suszona bazylia i tymianek
● 60 dag cielęciny na pieczeń
● gałka muszkatołowa
● 2 łyżki masła
Fasolę odsącz z zalewy, wymieszaj z pomidorami z puszki i pokrojonymi na paseczki suszonymi pomidorami, przypraw solą, pieprzem i ziołami. Mieszankę rozłóż na 4 prostokątnych kawałkach pergaminu (nieco mniejszych od kartki papieru A4 ). Mięso umyj i osusz papierowym ręcznikiem, potnij w plastry. Pobij tłuczkiem, uformuj okrągłe bitki, oprósz je solą, tymiankiem i gałką. Ułóż na mieszance pomidorów i fasoli, na wierzchu połóż po kawałku masła. Rogi papieru zwiń jak cukierki, ułóż na blasze, piecz 25 min w temp. 200°C.