Biszkoptowa rolada
Smakowite ciasto na letnie miesiące. Życzymy smacznego!
- Ewelina Dybicz, Claudia
Opublikowano: 13.06.2013, 08:31
Reklama
Porcja: 416 kcal
Przygotowanie: 45 minut
Składniki na 10 porcji
Ciasto:
Reklama
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
- 250 ml kremówki
- 1–2 łyżki cukru pudru
- 2–3 łyżki mascarpone
- 250 g truskawek
- cukier puder do posypania
Reklama
Białka ubić na sztywno z cukrem. Ubijając, dodawać po jednym żółtku. Wsypać mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Masę rozsmarować na wyłożonej pergaminem formie. Piec ok. 15 minut w 180°C. Ciasto zdjąć z papieru, ułożyć na ściereczce, zrolować. Zostawić do wystygnięcia. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i wymieszać z mascarpone. Truskawki umyć, pokroić. Dodać do kremu. Krem rozsmarować na cieście. Ciasto zrolować. Owinąć folią spożywczą. Wstawić na kilka godziny do lodówki. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Reklama
Reklama
Reklama