Biało-zielona sałata
Przygotowanie: 10 minut
Duszenie: 15 minut
Porcja: 120 kcal
- Moje Gotowanie
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE
- 30 dag filetów z piersi kurczaka
- łyżka oleju
- 2 strąki zielonej papryki
- cebula
- pęczek mięty lub natki
- papryczka chili
- 4 łyżki sosu sojowego
- 4 łyżki bulionu z kostki
- sok z 1 cytryny
- ząbek czosnku limbir, sól, pieprz, cukier
Chili przepołowić, oczyścić z pestek i dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Czosnek obrać. Miętę opłukać.
Chili, czosnek i miętę posiekać, wymieszać z sosem sojowym, bulionem, sokiem z cytryny, imbirem i szczyptą cukru. Sos odstawić.
Filety opłukać, osuszyć, natrzeć pieprzem i solą. Cebulę obrać, pokroić w krążki.
Olej rozgrzać w woku lub na głębokiej patelni, włożyć kurczaka i lekko obsmażyć.
Wrzucić cebulę, podlać wodą i dusić pod przykryciem około 15 minut. Cebulę i mięso wyjąć, ostudzić. Filety pokroić w paski i razem z cebulą włożyć do salaterki.
Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z pestek i pokroić w paski. Dołożyć do salaterki, polać przygotowanym sosem i dokładnie wymieszać.