Biała kiełbasa z suszonymi pomidorami
Biała kiełbasa nigdy nie smakuje tak dobrze jak podczas Wielkanocy. Proponujemy Ci przepis na białą kiełbasę z suszonymi pomidorami.
- Ewelina Dybicz, Claudia
Porcja: 360 kcal
Przygotowanie: 20 minut
Na 6 porcji
- 700 g białej kiełbasy
- 2 cebule
- 3–4 ząbki czosnku
- papryczka chili
- słoik suszonych pomidorów w oleju
- 3–4 szklanki białego wina
- świeży tymianek
- sól
- pieprz
Kiełbasę zalać zimną wodą. Zagotować i ostudzić. Wyjąć, ponacinać. Cebule i czosnek obrać, czosnek posiekać, cebule pokroić w piórka. Papryczkę opłukać. Pociąć w plasterki. Pomidory osączyć, pokroić w paski. 2–3 łyżki oleju z zalewy podgrzać. Podsmażyć na nim kiełbasę. Dodać cebulę, czosnek, papryczkę, oprószyć solą. Przykryć i dusić na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gdy cebula się zeszkli, wlać wino, dodać pomidory, tymianek i pieprz. Smażyć, aż wino odparuje.
Sprawdź więcej przepisów na Wielkanocne przepisy na 2016
Zobacz przepis na barszcz biały z kiełbasą