Biała kiełbasa po staropolsku
Żurek, schab i obowiązkowo biała kiełbasa. Pani Bożena Dykiel prezentuje swój pomysł na wielkanocną kiełbasę. Porcja: 343 kcal Przygotowanie: 40 minut Na 4 porcje
- Claudia
- kilogram białej surowej kiełbasy
- duża łyżka świeżego smalcu (bez skwarek)
- 2 łyżki oliwy
- 3 duże cebule
- kawałek młodej cukinii i natka do dekoracji
- sól
- pieprz
Kiełbasę ułożyć w rondlu. Zalać taką ilością zimnej wody, by pokrywała ją na 1 cm. Dodać smalec i oliwę. Wolno ogrzewać na małym ogniu (rondla nie przykrywać).
Cebule obrać, umyć, pokroić w piórka. Gdy woda z kiełbasy odparuje, kiełbasę zrumienić na złoty kolor. Przykryć cebulą. Skropić wodą, ewentualnie oprószyć solą i pieprzem. Naczynie przykryć. Dusić, aż cebula nabierze lekko brunatnego koloru.
Kiełbasę pokroić na porcje. Ułożyć na półmisku. Posypać podsmażoną cebulą i pokrojoną w kawałki cukinią. Udekorować natką.
Rada Bożeny:
Kiełbasę podajemy bardzo gorącą, wtedy jest najsmaczniejsza, a doskonały dodatek do niej to starty chrzan.
Przepis według pomysłu pani Bożeny Dykiel