Biała kiełbasa pieczona ze śliwkami i cebulą
Biała kiełbasa zwykle jest tylko dodatkiem do jajek w koszyczku ze święconką i świątecznego żuru. A jednak można wyczarować z niej naprawdę pyszne oraz oryginalne dania – i to jak prosto i szybko!
- Naj
SKŁADNIKI:
●3–4 duże cebule
●10 dag suszonych śliwek bez pestek
●cukier
●suszony majeranek
●kostka bulionu warzywnego
●5 białych kiełbas
●olej
●pieprz
Cebule obierz i pokrój w talarki. Razem ze śliwkami włóż do posmarowanego olejem żaroodpornego naczynia, oprósz cukrem i spora ilością majeranku, wymieszaj. Część mieszanki odłóż. Kostkę bulionu warzywnego rozpuść w szklance gorącej wody. Wlej do naczynia z cebulą i śliwkami, wymieszaj. Na cebuli ze śliwkami ułóż opłukane i osuszone kiełbasy, przykryj odłożoną mieszanka. Całość skrop obficie olejem, oprósz pieprzem. Piecz około 30 min w temp. 180°C, aż cebula ładnie się zezłoci, a kiełbasa przyrumieni.