Bezy z kawowym kremem
Porcja: 213 kcal
Przygotowanie: 25 minut
Gotowanie:10 minut
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 20.03.2005, 22:18
Reklama
Na 16 sztuk
Reklama
- 32 średniej wielkosci bezy
- szklanka mleka
- 3 żółtka
- 4 łyżki cukru
- cukier waniliowy
- płaska łyżka mąki pszennej
- płaska łyżka mąki kukurydzianej
- 3 łyżki bitej śmietany
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- polewa czekoladowa (z torebki)
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Obie mąki przesiać, połączyć, dodawać stopniowo do żółtek i dalej ucierać. Mleko zagotować. Wlać do masy żółtkowej i cały czas mieszając, gotować dwie minuty. Nie przerywając mieszania, ostudzić. Do lekko jeszcze ciepłej masy dodać 2 łyżeczki kawy. Wstawić na 30 minut do lodówki. Polewę rozpuścić zgodnie z przepisem na opakowaniu. Polać nią spody bezów. Zostawić do zastygnięcia. Krem połączyć z bitą śmietaną i wyciskać go między dwie bezy. Posypać resztą kawy.
Reklama
Nasza rada
Aby ułatwić sobie pracę i skrócić czas przyrządzania deseru, do przełożenia bezów można wykorzystać bitą śmietanę z dodatkiem rozpuszczalnej kawy.
Reklama
Reklama
Reklama