Beza Pavlovej z bitą śmietaną
Kto z nas potrafi odmówić sobie kruchej, a jednocześnie rozpływającej się w ustach bezy? Truskawki i bita śmietana sprawiają, że jest to wyjątkowo pyszna wersja tego modnego deseru.
- Claudia
PORCJA: 412 kcal
PRZYGOTOWANIE: 30 minut
NA 8 PORCJI
Beza:
- 6 białek (z dużych jaj)
- 300 g cukru (najlepiej drobnego)
- 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej (lub mąki ziemniaczanej)
- łyżeczka octu winnego (ewentualnie zwykłego)
Obłożenie:
- 500–400 ml kremówki
- kilka garści truskawek
- listki świeżej mięty (opcjonalnie)
Białka ubić na półsztywno, a następnie ubijając, dodawać po łyżce cukier, aż piana stanie się sztywna i błyszcząca. Na tym etapie dodać także skrobię oraz ocet. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i odrysować na nim okrąg o średnicy 20–23 cm. Pianę przełożyć na odrysowane koło, delikatnie wygładzić. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C i natychmiast zmniejszyć temperaturę do 150°C.
Piec przez ok. 75 minut (beza powinna być krucha i sucha z zewnątrz, a po naciśnięciu sprężysta). Uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić w nim bezę aż do ostygnięcia (nawet na całą noc). Przed podaniem bezę odwrócić do góry nogami (nie jest to konieczne, ale w ten sposób uzyskamy płaską powierzchnię).
Schłodzoną (ważny detal!) kremówkę ubić (nie musi być bardzo sztywna), rozłożyć na bezowym spodzie i ozdobić umytymi, obranymi truskawkami oraz listkami mięty.
WWW.CIASTECZKOLANDIA.BLOX.PL