Bez glutenu - sałatka z komosą ryżową
Smakowite i pełne zdrowia przekąski, dania główne, a nawet chleb z łatwością przygotujesz ze składników, w których nie ma glutenu. A oto sałatka z komosą.
- Claudia
Porcja: 183 kcal
Przygotowanie: 10 minut
Na 4 porcje
- średniej wielkości papryka
- mała cebula
- 3 duże dojrzałe pomidory lub 10 koktajlowych
- średniej wielkości świeży ogórek
- spora garść świeżej bazylii
- 4 łyżki ugotowanych al dente ziaren komosy ryżowej
- 3 łyżki oliwy
- kawałek fety lub 5–6 kulek sera labneh
- sól
- pieprz
Z papryki usunąć gniazdo nasienne, cebulę obrać. Pomidory, ogórek i paprykę pokroić w niezbyt grubą kostkę, cebulę pociąć w półplasterki. Bazylię posiekać. Warzywa wrzucić do salaterki. Dodać komosę. Posypać solą i pieprzem, wlać oliwę. Wymieszać. Wierzch sałatki posypać pokruszoną fetą lub kulkami sera labneh. Sałatka może być podana jako samodzielne danie, ale też znakomicie się sprawdza jako dodatek do pieczonych mięs i ziemniaków.
Przepis pochodzi z książki „Pysznie i bez glutenu”. Ich autorki – Grażyna Bober-Bruijn (od zawsze na diecie bezglutenowej) i Gosia Wieruszewska – uczą gotować w całkiem nowy sposob, a zarazem czerpać z tego wiele przyjemności. MUZA, 39,99 zł