Bez glutenu - pesto z suszonymi pomidorami
Nawet jeśli nie służą ci pszenne bułeczki i inne zawierające mąkę produkty, twoje posiłki nie muszą być nudne ani monotonne. Spróbuj pesto z suszonymi pomidorami.
- Claudia
PORCJA: 554 kcal
PRZYGOTOWANIE: 25 minut
NA 1 PORCJĘ
- 2 łyżki orzeszków pinii
- mała szalotka
- 3 suszone pomidory
- gałązka rozmarynu (tylko igiełki)
- garść świeżych liści bazylii
- kilka kropli soku z cytryny
- szczypta soli
- 3 łyżki oliwy
- 250 g makaronu bezglutenowego
- łyżka parmezanu
Orzeszki piniowe podprażyć na suchej patelni. Wystudzić. Szalotkę obrać. Razem z pomidorami, rozmarynem, bazylią, sokiem z cytryny, solą i połową orzeszków zmiksować. Gdy masa będzie gładka, dolać oliwę, wymieszać. Makaron ugotować i odcedzić. Wymieszać z pesto. Posypać parmezanem oraz resztą orzeszków pinii.
RADOSNE GOTOWANIE
Przepis pochodzi z książki „Pysznie i bez glutenu”. Ich autorki – Grażyna Bober-Bruijn (od zawsze na diecie bezglutenowej) i Gosia Wieruszewska – uczą gotować w całkiem nowy sposób, a zarazem czerpać z tego wiele przyjemności. MUZA, 39,99 z