Bez glutenu - falafel z jogurtowym sosem
Lekko, oryginalnie i bezpiecznie dla tych, którzy nie tolerują glutenu - falafel z sosem jogurtowym
- Claudia
Porcja: 293 kcal
Przygotowanie: 35 minut
Na 4 porcje
- 200–250 g suchych ziaren cieciorki
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 pęczka natki
- po łyżeczce kolendry, kminu rzymskiego i imbiru w proszku
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka startej gałki muszkatołowej
- łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1–2 łyżki mąki z cieciorki
- łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki soli
- 2–3 łyżki wody
- olej słonecznikowy
Cieciorkę zalać wodą i odstawić na całą dobę. Wrzucić do blendera z resztą składników i lekko zmiksować (masa powinna być kleista; do zbyt rzadkiej dodać więcej mąki z cieciorki). Z masy uformować kulki wielkości piłeczki do ping ponga. Ułożyć je na pokrytej papierem do pieczenia blasze. Posmarować olejem słonecznikowym. Piec ok. 25 minut w 190°C. Podawać z jogurtem zmieszanym z pastą sezamową. Falafele można również usmażyć w głębokim tłuszczu.
RADOSNE GOTOWANIE
Przepis pochodzi z książki „Pysznie i bez glutenu”. Ich autorki – Grażyna Bober-Bruijn (od zawsze na diecie bezglutenowej) i Gosia Wieruszewska – uczą gotować w całkiem nowy sposob, a zarazem czerpać z tego wiele przyjemności. MUZA, 39,99 z