Barszcz z uszkami
Święta tuż tuz a zatem i o potrawach świątecznych czas pomyśleć. Barszcz z uszkami - smacznego!
- Claudia
PORCJA: 355 kcal
PRZYGOTOWANIE: 1,5 godziny
NA 8 PORCJI:
- 250 g suszonych grzybów
- 1 kg buraków lcytryna lub kwasek cytrynowy
- 1/2 porcji włoszczyzny
- 2 cebule lliść laurowy lkilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
- łyżka oleju
- 2 łyżki tartej bułki
- 2 szklanki mąki
- jajko
- sól
- pieprz mielony
Grzyby opłukać, zalać 3 szklankami wody. Odstawić na kilka godzin, ugotować. Buraki obrać, pokroić. Zalać 4 szklankami wody. Gotować 20 minut. Dodać sok z 1/2 cytryny lub 1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego. Odstawić na 2–3 godziny. Włoszczynę obrać, pokroić, zalać 3 szklankami wody. Dodać jedna obraną i przypieczoną nad płomieniem cebulę oraz przyprawy (liść laurowy, ziarna ziela angielskiego i pieprzu oraz 1/2 łyżeczki soli). Gotować, aż warzywa będą miękkie. Grzyby, buraki i warzywa odcedzić. Wywary połączyć. Doprawić do smaku solą, pieprzem, ewentualnie sokiem z cytryny. Grzyby posiekać. Wymieszać z podsmażoną na oleju drugą cebulą. Wymieszać z tartą bułką. Doprawić solą i pieprzem. Mąkę zagnieść z jajkiem i 2–3 łyżkami ciepłej wody. Ciasto rozwałkować. Pokroić na kwadraty o boku ok. 4 cm, na każdy nakładać farsz i sklejać po przekątnej, a następnie dwa rogi razem. Gotować 3–5 minut w osolonej wodzie. Podawać z gorącym barszczem.