Barszcz czerowny - 3 sposoby przyrządzania
Charakter tej zupy wyraża słodko-winny smak i piękny rubinowy kolor. Aby uzyskać taki efekt, nie należy zbyt długo gotować buraków i odpowiednio doprawić wywar.
- Claudia
TRZY SPOSOBY PRZYRZĄDZANIA
SPOSÓB 1.
Podstawą barszczu są pieczone buraki. Każdy należy wyszorować i zawinąć w folię aluminiową. Następnie układamy je na blasze i pieczemy do miękkości (ok. godziny) w gorącym piekarniku. Miękkie ścieramy na tarce o grubych oczkach i łączymy z gorącym bulionem. Doprawiamy, zagotowujemy i odstawiamy na 15 minut. Przed podaniem przecedzamy.
SPOSÓB 2.
Tym razem wykorzystujemy buraki surowe. Ścieramy je na tarce o dużych oczkach, posypujemy łyżką cukru i podlewamy 2–3 łyżkami octu winnego (można również dodać 2–3 rozgniecione ząbki czosnku). Tak przygotowane buraki zalewamy gorącym bulionem i odstawiamy na całą noc w chłodne miejsce. Przed podaniem zupę należy przecedzić, doprawić, mocno podgrzać i ewentualnie jeszcze doprawić.
SPOSÓB 3.
Bazą barszczu może być zakwas buraczany. Łączymy go z wywarem z warzyw ugotowanych z dodatkiem 2–3 buraków. Dla wzmocnienia koloru do garnka można dołożyć surowy, przekrojony na pół burak. Łączymy go z wywarem z warzyw ugotowanych z dodatkiem 2–3 buraków. Dla wzmocnienia koloru do garnka można dołożyć surowy, przekrojony na pół burak.