Barszcz biały z kiełbasą
Myślisz już o świątecznym menu? Zacznij od białego barszczu z kiełbasą! To podstawa!
- Ewelina Dybicz, Claudia
Opublikowano: 26.03.2015, 09:03
Reklama
PORCJA: 297kcal
PRZYGOTOWANIE: 25 minut
NA 6 PORCJI
Reklama
- 400 g mięsa wieprzowego (żeberka, łopatka z kością)
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- kawałek selera
- 2 cebule
- liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 200 g wędzonego boczku
- 200 g białej kiełbasy
- 3 ząbki czosnku
- 2 szklanki zakwasu z mąki pszennej razowej lub 2 szklanki soku z kwaszonych ogórków
- suszony majeranek
- śmietana
- sól
- pieprz
- jajka na twardo
- natka
Reklama
Mięso opłukać. Zalać 2 l wody. Dodać obrane warzywa oraz przyprawy. Zagotować, zbierając powstającą na powierzchni pianę. Zmniejszyć ogień, gotować do miękkości. Z wywaru wyjąć wieprzowinę i warzywa. Włożyć boczek oraz ponakłuwaną kiełbasę. Dodać posiekany czosnek. Gotować jeszcze 30 minut. Wyjąć boczek i kiełbasę. Do wywaru wlać zakwas lub sok. Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Zagotować. Doprawić do smaku śmietaną. Zupę podawać z jajkiem, kiełbasą i wędzonką z wywaru, posypaną natką.
Reklama
Reklama
Reklama