Reklama

PORCJA: 297kcal
PRZYGOTOWANIE: 25 minut
NA 6 PORCJI

Reklama
  • 400 g mięsa wieprzowego (żeberka, łopatka z kością)
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 2 cebule
  • liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 200 g wędzonego boczku
  • 200 g białej kiełbasy
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 szklanki zakwasu z mąki pszennej razowej lub 2 szklanki soku z kwaszonych ogórków
  • suszony majeranek
  • śmietana
  • sól
  • pieprz
  • jajka na twardo
  • natka
Reklama

Mięso opłukać. Zalać 2 l wody. Dodać obrane warzywa oraz przyprawy. Zagotować, zbierając powstającą na powierzchni pianę. Zmniejszyć ogień, gotować do miękkości. Z wywaru wyjąć wieprzowinę i warzywa. Włożyć boczek oraz ponakłuwaną kiełbasę. Dodać posiekany czosnek. Gotować jeszcze 30 minut. Wyjąć boczek i kiełbasę. Do wywaru wlać zakwas lub sok. Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Zagotować. Doprawić do smaku śmietaną. Zupę podawać z jajkiem, kiełbasą i wędzonką z wywaru, posypaną natką.

Reklama
Reklama
Reklama