Bananowe babeczki
Przygotowanie: 30 minut
Pieczenie ok. 3 minut
Sztuka: 100 kcal
- Moje Gotowanie
Składniki na 12 sztuk:
- 3/4 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru
- 5 dag masła
- jajko
- 150 ml mleka
- skórka starta z 1 pomarańczy
- duży, dojrzały banan
- łyżka płatków owsianych
- łyżka posiekanych orzechów włoskich
- szczypta soli
Mąkę i proszek przesiać, wymieszać z solą i cukrem. Masło włożyć do żaroodpornej miski, stopić mikrofalując przez minutę (optymalna moc 750 W). Ostudzić, wymieszać z roztrzepanym jajkiem, mlekiem i skórką pomarańczową. Masę maślaną wlać do mąki, dokładnie wymieszać. Banana obrać, posiekać, dodać do ciasta, wymieszać. 12 żaroodpornych foremek wyłożyć pergaminem, napełnić do połowy ciastem. Płatki owsiane i orzechy wymieszać, posypać wierzch babeczek. Każdą babeczkę piec 2,5-3 minuty w mocy 750 W.
NASZA RADA: Babeczki możesz podać z sosem waniliowym. Szklankę mleka wymieszaj z 2 łyżkami budyniu waniliowego i łyżką cukru. Wstaw do mikrofalówki i piecz 3 minuty, najlepiej w mocy 500 W. Dokładnie zamieszaj.