Bakłażany zapiekane z jajkiem
Przygotowanie: 30 min
Kaloryczność: 290 kcal
Dla 4 osób
- Naj
Opublikowano: 18.11.2008, 12:20
Reklama
SKŁADNIKI:
Reklama
- 4 małe bakłażany
- olej
- 40 dag pomidorów
- 2 cebule
- łyżeczka suszonego tymianku
- szczypta cukru
- sól, pieprz
- 4 łyżki posiekanej natki
- 8 jajek
Reklama
Bakłażany umyj, osusz, przekrój wzdłuż na pół. Miąższ wydrąż, pokrój w kostkę. Na dużej patelni rozgrzej olej, połóż połówki bakłażanów przecięta stroną do dołu. Smaż po 5 min z każdej strony. Pomidory sparz, obierz ze skóry, pokrój w kostkę, cebule obierz i posiekaj. Zeszklij je na 2 łyżkach oleju, dodaj kawałki pomidorów i miąższ bakłaążanów, smaż 5 min. Przypraw do smaku, wymieszaj z połową natki. Farszem napełnij połówki bakłażanów, zrób wgłębienie, wbij po jajku. Zapiekaj 10–15 min w temp. 200°C. Posyp resztą natki.
NASZA RADA: Świeże pomidory są teraz drogie i wodniste, więc możesz przyrządzić bakłażany z pomidorami z puszki. Są słodkie i aromatyczne.
Reklama
Reklama
Reklama