Reklama

SKŁADNIKI:

Reklama
  • 4 małe bakłażany
  • olej
  • 40 dag pomidorów
  • 2 cebule
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki posiekanej natki
  • 8 jajek
Reklama

Bakłażany umyj, osusz, przekrój wzdłuż na pół. Miąższ wydrąż, pokrój w kostkę. Na dużej patelni rozgrzej olej, połóż połówki bakłażanów przecięta stroną do dołu. Smaż po 5 min z każdej strony. Pomidory sparz, obierz ze skóry, pokrój w kostkę, cebule obierz i posiekaj. Zeszklij je na 2 łyżkach oleju, dodaj kawałki pomidorów i miąższ bakłaążanów, smaż 5 min. Przypraw do smaku, wymieszaj z połową natki. Farszem napełnij połówki bakłażanów, zrób wgłębienie, wbij po jajku. Zapiekaj 10–15 min w temp. 200°C. Posyp resztą natki.
NASZA RADA: Świeże pomidory są teraz drogie i wodniste, więc możesz przyrządzić bakłażany z pomidorami z puszki. Są słodkie i aromatyczne.

Reklama
Reklama
Reklama