Babka z galarety
Przygotowanie: 30 minut
Oczekiwanie: 2 i 1/2 godz.
Porcja: 90 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 30.03.2005, 12:15
Reklama
SKŁADNIKI NA 6 PORCJI
Reklama
- 4-5 jajek
- 20 dag mrożonego zielonego groszku
- 3 łyżki żelatyny
- 3 kostki rosołu warzywnego
- sól, pieprz
Reklama
Żelatynę namoczyć. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać. 1-2 jajka pokroić w plasterki, pozostałe na ćwiartki. Groszek wrzucić do osolonego wrzątku, gotować 5-8 min. Odcedzić, ostudzić. Kostki rosołu rozpuścić w 1 i 1/2 l wrzątku, dodać żelatynę, ostudzić.
Na dno formy do baby wsypać warstwę groszku, ułożyć pionowo ćwiartki jajek jedna obok drugiej. Zalać rosołem do 3/4 wysokości formy. Schładzać ok. 30 minut. Gdy lekko zastygnie, wsypać resztę groszku, przykryć plasterkami jajek, zalać resztą rosołu, wstawić do lodówki na ok. 2 godz. Formę zanurzyć na chwilę w ciepłej wodzie, wyjąć galaretę.
Reklama
Reklama
Reklama