Reklama

Ciasto:
● 25 dag orzechów włoskich obranych
● 4 jajka
● szczypta soli
● 12,5 dag cukru
● łyżka mąki
● 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczy
● łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
Dekoracja:
● pomarańcza
● 20 dag cukru pudru
● 30 ml likieru pomarańczowego
Ciasto: orzechy uprażyć na patelni bez tłuszczu i zemleć. Jajka rozdzielić, białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Żółtka zmiksować z cukrem, mąką i skórką pomarańczy na kremową masę.
Kandyzowaną skórkę pomarańczową i orzechy wymieszać z masą jajeczną, delikatnie połączyć z pianą. Ciasto wlać do formy w kształcie wieńca, piec godzinę w temp. 200°C.
Skórkę pomarańczy odkroić i pokroić w paseczki. Cukier puder wymieszać z 3 łyżkami soku wyciśniętego z pomarańczy i likierem na kremową masę.
Ciasto ostudzić i udekorować lukrem, paseczkami skórki oraz ew. połówkami orzechów włoskich.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama