Babka ajerkoniakowa w polewie czekoladowej
Przygotowanie: 30 minut
Pieczenie: 1 godzina
Porcja: 420 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 20.03.2005, 15:15
Reklama
Składniki na 12 porcji
Reklama
- szklanka cukru pudru
- torebka cukru waniliowego
- 1/2 szklanki ajerkoniaku
- 3/4 szklanki oleju
- 5 jajek
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- tłuszcz i bułka tarta do formy
- tabliczka deserowej czekolady
- 1/4 tabliczki białej czekolady
Reklama
Jajka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Ucierając wlewać powoli ajerkoniak, potem olej. Na koniec przesiać obie mąki z proszkiem.
Ciasto nałożyć do formy posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec godzinę w temperaturze 180°C. Gdy babka całkowicie wystygnie, wyjąć ją z formy.
Obie czekolady połamać na kawałki i (osobno) stopić na parze. Część czekolady deserowej oraz białą wylać na zimny talerz, odstawić do zastygnięcia. Pozostałą czekoladą polać babkę. Z zastygniętych czekolad zeskrobać szerokie wiórki, ozdobić nimi babkę.
Reklama
Reklama
Reklama