Babeczki z jabłkami
Przygotowanie: 30 min
Oczekiwanie: 30 min
Pieczenie: 25 min
Sztuka: 500 kcal
- Moje Gotowanie
SKŁADNIKI NA 6 SZTUK CIASTO:
- czubata szklanka mąki
- 6 łyżek cukru pudru
- żółtko
- 1/2 kostki masła
NADZIENIE:
- szklanka śmietanki
- 2 łyżki budyniu waniliowego
- 5 łyżek cukru
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- łyżeczka skórki startej z cytryny
- 6 małych kwaśnych jabłek
- 3/4 szklanki soku jabłkowego
- 10 dag masy marcepanowej
Ciasto: mąkę przesiać, szybko zagnieść z cukrem pudrem, żółtkiem i wiórkami masła. Przykryć, odłożyć na 30 minut do lodówki.
Nadzienie: śmietankę zmiksować z cukrem, jajkami, proszkiem budyniowym. Masę wymieszać z cynamonem i startą skórką z cytryny.
Jabłka umyć, odciąć plaster z ogonkiem, usunąć gniazda nasienne. Owoce zalać sokiem jabłkowym i gotować 5 minut od zawrzenia (odcięte plastry gotować tylko minutę). Jabłka wyjąć i przestudzić. Marcepan podzielić na 6 części, nałożyć do jabłek w miejsce gniazd nasiennych.
Ciasto rozwałkować na cienki placek, wyłożyć nim foremki o średnicy 10 cm. Do każdej nałożyć masę, położyć po jabłku. Przykryć kawałkami z ogonkiem. Piec 25 minut w temp. 180 st. C.