Babeczki z falbanką
Porcja: 281 kcal
Przygotowanie: 30 minut
Pieczenie: 15 minut
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 20.03.2005, 22:33
Reklama
Na 10 porcji
Reklama
Ciasto:
- 300 g mąki
- 2-4 żółtka
- 2 łyżki śmietany
- łyżka cukru
- tłuszcz do formy
Krem
- 1/2 szklanki syropu truskawkowego
- szklanka kefiru
- 250 g masła roślinnego
- 100 g cukru pudru
Do dekoracji
- 300 g truskawek
- cukier puder
Reklama
Składniki na ciasto zagnieść. Wstawić na 2 godziny do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować. Posługując się talerzykiem, wykroić z niego 9 placków. Plackami wyłożyć wysmarowaną tłuszczem formę z dołkami. Spód ciastek wyłożyć pergaminem i nasypać po łyżce suchej fasoli. Resztę ciasta pokroić w romby. Ponakłuwać. Ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze. Ciasteczka razem z plackami piec 15 minut w 200°C. Wystudzić. Masło utrzeć z cukrem. Wlewać kefir, jednocześnie miksując, aż powstanie gęsty krem. Wymieszać go z syropem. Masą napełnić foremki. Udekorować truskawkami i rombami z ciasta. Na wierzchu posypać cukrem pudrem.
Reklama
Reklama
Reklama