Babeczki z czarnymi jagodami
Porcja: 98 kcal
Przygotowanie: 25 minut
Pieczenie: 35 minut
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 20.03.2005, 19:43
Reklama
Na 15 sztuk
Reklama
- 150 g czarnych jagód
- 250 g mąki
- skórka starta z pomarańczy
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 50 g posiekanych migdałów
- szczypta soli
- 2 jajka
- 150 g cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 150 g masła
- 100 ml mleka
- cukier puder do posypania
Reklama
1) Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą, połową migdałów, i szczyptą soli.
2) Jajka zmiksować z cukrem, łyżeczką cukru wanilinowego i masłem. Połączyć z mieszaniną mąki i dodatków. Wlać mleko. Wymieszać. Delikatnie połączyć z umytymi i osączonymi jagodami.
3) Blachę z wgłębieniami lub metalowe foremki do babeczek wyłożyć papierowymi foremkami. Każdą foremkę napełnić ciastem. Pozostałe migdały i cukier wanilinowy wymieszać. Posypać wierzch każdej babeczki. Piec 35 minut w 180°C. Babeczki wyjąć razem z foremkami. Lekko wystudzić. Oprószyć cukrem pudrem.
Reklama
Reklama
Reklama