Babeczki półfrancuskie ze śliwką
Wspaniałe babeczki z ciasta półfrancuskiego. Ucieszą podniebienia smakoszy.
- Naj
Opublikowano: 27.03.2009, 08:54
Reklama
SKŁADNIKI:
● kostka margaryny
● 2 szklanki mąki
● 2/3 szklanki wody
● jajko
● 4 łyżki cukru
● cukier waniliowy
● 5 łyżek gęstej śmietany
● mrożone śliwki (połówki bez pestek)
● powidła śliwkowe
Margarynę posiekaj z mąką, dodaj wodę, szybko zagnieć ciasto. Chłodź je przez godzinę w lodówce. Rozwałkuj na cienki placek. Przykryj nim stojące blisko siebie foremki, dociśnij wałkiem, dobrze wylep palcami. Jajko rozbij, białko ubij z cukrem, wymieszaj z żółtkiem, cukrem waniliowym i śmietaną. Babeczki napełnij kremem i kawałkami rozmrożonych i osuszonych śliwek. Piecz 20 min w temp. 200°C. Udekoruj powidłami i ćwiartkami rozmrożonych owoców.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama