Babeczki jabłkowo-orzechowe
Przygotowanie: 30 minut
Pieczenie: 20-25 minut
Sztuka: 300 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 18.03.2005, 22:46
Reklama
SKŁADNIKI NA 12 SZTUK
Reklama
- 10 dag orzechów laskowych
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 jajka
- łyżeczka startej skórki z cytryny
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 kostki margaryny
- szklanka maślanki
- słoik musu jabłkowego
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1/2 szklanki cukru pudru
- łyżka zmielonych orzeszków pistacjowych
- czerwone jabłko
- tłuszcz i mąka do foremek
Reklama
- Orzechy laskowe drobno posiekać. Mąkę przesiać z proszkiem, wymieszać z solą, sodą, cynamonem i skórką cytrynową.
- Jajka utrzeć z cukrem. Dodać miękką margarynę, wymieszać. Wlać maślankę, zmiksować. Wsypać mąkę z dodatkami i orzechy laskowe, wymieszać.
- Foremki natłuścić i posypać mąką, masą napełnić foremki. Piec 20-25 minut w temperaturze 200°C. Na 10 min zostawić w foremkach, wyjąć i ostudzić.
- Mus jabłkowy nałożyć do szprycy, wstrzyknąć do mufinek.
- Cukier puder utrzeć z 2 łyżkami soku z cytryny na gęsty lukier. Posmarować nim mufinki, posypać pistacjami. Ozdobić kawałkami jabłka skropionymi resztą soku z cytryny.
Reklama
Reklama
Reklama