Babka rumowa w różowym lukrze według przepisu Magdy Gessler. Jak zrobić różowy lukier bez barwników?
Babka rumowa w różowym lukrze według Magdy Gessler to ciasto idealne na Wielkanoc. Jest wilgotna, miękka, pełna słodkich rodzynek nasączonych rumem, a przepis na nią jest tak prosty, że wykonacie go bez problemu nawet, jeśli nie macie dużego doświadczenia w pieczeniu ciast. Co ważne - lukier jest w stu procentach naturalny i obłędnie pyszny!
Najwięcej serca trzeba włożyć w przygotowanie bab. Ale warto, bo nie ma równie wybornego ciasta. Aby było lekkie i puszyste, wymaga długiego wyrabiania i dużej ilości jajek - zapewniała Magda Gessler w rozmowie z magazynem "Claudia". Jak przygotować tę, która gości na wielkanocnym stole restauratorki i jej rodziny? To proste! Oto babka rumowa w różowym lukrze według przepisu Magdy Gessler.
Babka rumowa w różowym lukrze - przepis Magdy Gessler
Składniki (na 10 porcji):
- 150 g rodzynek
- kieliszek rumu
- 500 g mąki
- 250 ml mleka
- 70 g drożdży
- 10 żółtek
- 150 g cukru
- 150 g masła
- cukier waniliowy
- szczypta soli
- skórka pomarańczowa
Składniki na naturalny różowy lukier:
- 30 g białka (1 białko ze średniego jajka)
- 150 g cukru pudru
- kilka kropel soku z malin, wiśni, żurawiny lub buraka
Wykonanie:
Rodzynki zalać rumem. 250 g mąki zalać wrzącym mlekiem. Rozetrzeć tak, aby nie było grudek. Wystudzić i wymieszać z pokruszonym drożdżami. Rozczyn odstawić. Żółtka ubić na parze z cukrem i cukrem waniliowym. Połączyć z resztą mąki i rozczynem. Wyrabiać ciasto, aż będzie odchodzić od ręki. Dodać roztopione masło, rodzynki z rumem i szczyptę soli. Znów wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Włożyć je do wysmarowanych masłem form. Ponownie odstawić do wyrośnięcia. Piec ok. 35 minut w 180°C. Po wystudzeniu baby polukrować i udekorować skórką pomarańczową.
Lukier:
Barwienie lukru na różowo jest bardzo proste i nie wymaga chemicznych dodatków. Ucieramy po prostu białko z cukrem pudrem i sokiem z czerwonych owoców: malin lub żurawin. Zamiast białka można użyć mielonych migdałów, wtedy powstanie różowy marcepan.
Propozycja podania babki rumowej / fot. getty images
TO MOŻE CIĘ ZAINTERESOWAĆ:
Jajka faszerowane całkowicie po polsku według przepisu Magdy Gessler. Takie jajka faszerowane na Wielkanoc to niebo w gębie!
Jajka faszerowane według Magdy Gessler podbiją serca i podniebienia waszych najbliższych. To przepis na Wielkanoc, ale będziecie chcieli jeść je cały rok!WIĘCEJ PRZEPISÓW MAGDY GESSLER: