Reklama

Najwięcej serca trzeba włożyć w przygotowanie bab. Ale warto, bo nie ma równie wybornego ciasta. Aby było lekkie i puszyste, wymaga długiego wyrabiania i dużej ilości jajek - zapewniała Magda Gessler w rozmowie z magazynem "Claudia". Jak przygotować tę, która gości na wielkanocnym stole restauratorki i jej rodziny? To proste! Oto babka rumowa w różowym lukrze według przepisu Magdy Gessler.

Reklama

Babka rumowa w różowym lukrze - przepis Magdy Gessler

Składniki (na 10 porcji):

  • 150 g rodzynek
  • kieliszek rumu
  • 500 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 70 g drożdży
  • 10 żółtek
  • 150 g cukru
  • 150 g masła
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • skórka pomarańczowa

Składniki na naturalny różowy lukier:

  • 30 g białka (1 białko ze średniego jajka)
  • 150 g cukru pudru
  • kilka kropel soku z malin, wiśni, żurawiny lub buraka

Wykonanie:

Rodzynki zalać rumem. 250 g mąki zalać wrzącym mlekiem. Rozetrzeć tak, aby nie było grudek. Wystudzić i wymieszać z pokruszonym drożdżami. Rozczyn odstawić. Żółtka ubić na parze z cukrem i cukrem waniliowym. Połączyć z resztą mąki i rozczynem. Wyrabiać ciasto, aż będzie odchodzić od ręki. Dodać roztopione masło, rodzynki z rumem i szczyptę soli. Znów wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Włożyć je do wysmarowanych masłem form. Ponownie odstawić do wyrośnięcia. Piec ok. 35 minut w 180°C. Po wystudzeniu baby polukrować i udekorować skórką pomarańczową.

Zobacz także

Lukier:

Barwienie lukru na różowo jest bardzo proste i nie wymaga chemicznych dodatków. Ucieramy po prostu białko z cukrem pudrem i sokiem z czerwonych owoców: malin lub żurawin. Zamiast białka można użyć mielonych migdałów, wtedy powstanie różowy marcepan.

Propozycja podania babki rumowej / fot. getty images

TO MOŻE CIĘ ZAINTERESOWAĆ:

Jajka faszerowane całkowicie po polsku według przepisu Magdy Gessler. Takie jajka faszerowane na Wielkanoc to niebo w gębie!

Jajka faszerowane według Magdy Gessler podbiją serca i podniebienia waszych najbliższych. To przepis na Wielkanoc, ale będziecie chcieli jeść je cały rok!
Jajka faszerowane całkowicie po polsku - przepis Magdy Gessler
iStock
Reklama

WIĘCEJ PRZEPISÓW MAGDY GESSLER:

Wielkanocne menu Magdy Gessler. Złote rady i przepisy na dania wielkanocne, które goszczą na stole restauratorki. Jest pysznie!

Świąteczne śniadanie może być naprawdę magiczne! Wielkanocne menu Magdy Gessler pomoże wam bez większego wysiłku ustalić, co powinno znaleźć się na stole. Jaki obiad wielkanocny przygotować? Jakie sałatki na Wielkanoc najbardziej zasmakują najbliższym? Sprawdźcie koniecznie!
Magda Gessler
magdagessler_official / instagram.com
Reklama
Reklama
Reklama