Aromatyczny smalec
Ten plebejski smakołyk wrócił do łask. I to w jakim stylu! Dziś to ostatni krzyk mody wśród przekąsek, numer jeden na wielu przyjęciach.
- Naj
Opublikowano: 07.01.2009, 07:48
Reklama
SKŁADNIKI:
Reklama
- 50 dag słoniny
- 3 cebule
- 20 dag surowego boczku
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego jałowca
- szczypta curry
- łyżeczka majeranku
- 1/2 strąka zielonej papryki
- mała papryczka chili
- 4 ząbki czosnku
- sól
Reklama
Słoninę pokrój w kostkę, wytop na patelni, nie rumieniąc. Dodaj posiekane cebule i drobno pokrojony boczek. Kiedy cebula lekko się zazłoci, ale nie zrumieni, dodaj przyprawy, posiekaną paprykę, oczyszczoną, posiekaną chili i zmiażdżone ząbki czosnku. Posól, wymieszaj. Trzymaj kilka minut na małym ogniu, a potem odstaw, niech zastygnie.
Reklama
Reklama
Reklama