Arabska misa
Przygotowanie: 20 min
Gotowanie: 25 minut
Porcja: 670 kcal
- Moje Gotowanie
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE
- szklanka ryżu
- 6 łyżek pokruszonego makaronu nitki
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1/2 szklanki bobu świeżego lub mrożonego
- 3 szklanki bulionu wołowego z kostki
- 1/3 szklanki rodzynek
- 1/3 szklanki słodkiego białego wina
- 2 łyżki parmezanu
- 1/2 pęczka natki
- po 1/4 łyżeczki imbiru, cząbru, estragonu, ew. kminku
- sól, pieprz
Rodzynki opłukać, zalać winem. Olej rozgrzać na patelni. Makaron wrzucić na gorący olej, prażyć ok. 2 minut, aż stanie się ciemnozłoty.
Bulion zagotować, dodać makaron, wsypać ryż, wrzucić bób, przyprawy, szczyptę soli i pieprzu, gotować do miękkości (ok. 20 minut), aż ryż wchłonie wywar.
Rodzynki wraz z winem wrzucić do ryżu na 2-3 minuty przed końcem gotowania, wymieszać (jeśli potrawa jest zbyt rzadka, jeszcze chwilę pogotować). Zdjąć z ognia, wsypać parmezan, wymieszać. Natkę opłukać, posiekać. Potrawę przełożyć do miski, posypać zieleniną.
Rada: tak przyrządzony ryż jest samodzielną potrawą, ale można go też potraktować jako dodatek do mięsa, np. do wieprzowiny w sosie słodko-kwaśnym.