Reklama

SKŁADNIKI NA 6 PORCJI

Reklama
  • 2 łyżki żelatyny
  • szklanka cukru
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 szklanki śmietany kremówki

Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody.
Łyżeczkę cukru odłożyć, resztę stopić na patelni cały czas mieszając, aż powstanie karmel.

Patelnię zdjąć z ognia, karmel zalać 1/2 szklanki wrzącej wody, dokładnie wymieszać.
Kawę i odłożoną łyżeczkę cukru rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku. Dodać żelatynę, dokładnie wymieszać. Wlać karmel, wymieszać. Ostudzić, co jakiś czas potrząsnąć miską, aby masa równo zastygała.

Zimną kremówkę ubić. Gdy masa karmelowa uzyska konsystencję syropu, dodać śmietanę, delikatnie wymieszać.

Reklama

Krem nałożyć do salaterek, wstawić na 3 godz. do lodówki.

Reklama
Reklama
Reklama