Aksamitna ambrozja karmelowa
Przygotowanie: 45 minut
Oczekiwanie: 3 godziny
Porcja: 390 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 29.03.2005, 13:09
Reklama
SKŁADNIKI NA 6 PORCJI
Reklama
- 2 łyżki żelatyny
- szklanka cukru
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 2 szklanki śmietany kremówki
Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody.
Łyżeczkę cukru odłożyć, resztę stopić na patelni cały czas mieszając, aż powstanie karmel.
Patelnię zdjąć z ognia, karmel zalać 1/2 szklanki wrzącej wody, dokładnie wymieszać.
Kawę i odłożoną łyżeczkę cukru rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku. Dodać żelatynę, dokładnie wymieszać. Wlać karmel, wymieszać. Ostudzić, co jakiś czas potrząsnąć miską, aby masa równo zastygała.
Zimną kremówkę ubić. Gdy masa karmelowa uzyska konsystencję syropu, dodać śmietanę, delikatnie wymieszać.
Reklama
Krem nałożyć do salaterek, wstawić na 3 godz. do lodówki.
Reklama
Reklama
Reklama