Á la Prince Polo
Porcja: 624 kcal
Przygotowanie: 60 minut
Na 12 porcji
- Claudia
Składniki:
Biszkopt:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1–2 łyżki kakao
- sok z cytryny
Ciasto:
- 6 białek
- szklanka cukru
- ok. 100 dag Prince Polo (5 małych wafelków lub 3 duże)
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g wiórków kokosowych
- masło do formy
Krem:
- 6 żółtek
- 5 łyżek cukru
- 10 dag masła
Dekoracja:
- gotowa polewa czekoladowa
Białka ubić z cukrem. Dodać żółtka i nadal ubijać. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Biszkopt wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy, piec ok. 25 minut w 170°C. Ostudzony biszkopt nasączyć przegotowaną wodą z dodatkiem soku z cytryny. 6 białek ubić na sztywną pianę i dalej ubijając, stopniowo dodawać cukier. Połączyć z pokrojonymi Prince Polo, orzechami włoskimi i wiórkami kokosowymi. Masę wylać do natłuszczonej formy, piec ok. 20 minut w 170°C. Ostudzić. Żółtka ubić z cukrem na parze. Ostudzić. Masło utrzeć i dalej ucierając, dodawać masę żółtkową. Na nasączony biszkopt kakaowy wyłożyć najpierw krem maślany, a potem ciasto z Prince Polo. Lekko docisnąć. Polewę czekoladową przygotować według przepisu na opakowaniu. Polać nią ciasto. Schłodzić je w lodówce.